Unge

Sådan kan din familie tackle psykisk sygdom

single-image

Det er vanskeligt at blive diagnosticeret med en alvorlig mental sygdom såsom skizofreni, bipolar lidelse, paniklidelse, tvangslidelser og alvorlig depressiv lidelse. Det er også vanskeligt, når en elsket en oplever en af disse sygdomme. Når en person lever med en alvorlig psykisk sygdom, kan hele familien blive påvirket.

Hjælp hinanden

I processen kan du sørge for den fremtid, du troede, at dit barn ville have. Selv om disse følelser er svære, er de helt normale.

Ligesom det er vigtigt at bevare dit eget helbred, når du plejer en elsket med psykisk sygdom, er det også vigtigt at bevare forholdet til andre familiemedlemmer, inklusive din ægtefælle eller partner. Hvis du har et barn (uanset om det er en mindreårig eller en voksen person) med en alvorlig psykisk sygdom, kan du finde dig selv i at fokusere mindre opmærksomhed på dine andre børn. Sunde søskende kan føle angst og frustration over det ekstra ansvar, de forventes at påtage sig. Det kan være her, at det er en god ide at overveje som familie, om man skal kontakte en af de mange bosteder for psykisk syge

Følelserne

Alvorlige psykiske sygdomme har ofte en biologisk komponent. De er ikke et resultat af dårlige forældre, og de kunne sandsynligvis ikke have været forhindret af noget, som du som ven eller familiemedlem måske har gjort anderledes. Selv efter diagnosen er det normalt at føle en række kraftfulde – og ofte ubehagelige – følelser. Det er ikke unormalt at blive skamfuld, såret eller forlegen af et familiemedlem, hvis opførsel kan være vanskelig at forstå og håndtere. Mange mennesker føler også vrede over omstændighederne og endda mod den person, der er blevet diagnosticeret. Og selvom det måske ikke er logisk, beskæftiger forældre sig ofte med en vis grad af selv skyld. Sådanne følelser af skam og vrede kan også gå hånd i hånd med skyldfølelser. Sorg er også almindelig.

You may also like