Uncategorized

Et flot smil giver selvtillid

single-image

Som ung teenager var måske det lidt for fristende at sige nej tak til tandregulering, hvis du var bange for at blive drillet med bøjler. Senere i livet fortryder du det måske, for nu er du ked af dine skæve tænder og ville ønske du havde fået det rettet dengang skoletandlægen anbefalede det. Eller også vurderede skoletandlægen, at dine skæve tænder kun gav kosmetiske gener, og sagde nej til at rette dem.

Der er aldrig et godt tidspunkt at få rettet tænder. Det er som regel en langvarig process, og de forskellige metoder har forskellige fordele og ulemper du skal overveje.

Den klassiske togskinne

Den klassiske togskinne er som regel den vi får tilbudt hos skoletandlægen, og er unægteligt ikke særligt køn. De fås i dag i en tandfarvet version, som er langt mindre synlige.

Togskinnernes små låsemekanismer sidder fast på tænderne, og det kan være en udfordring at holde dem rene. Mad sætter sig i skinnerne, og det er svært at komme til at børste ordentligt.

Låsemekanismen kan være forbundet med ubehag, da de i visse tilfælde slider lidt på indersiden af munden.

Regulering med togskinner tager typisk 1 – 2 år.

Invisalign

Invisalign er en type tandregulering, som foregår med gennemsigtige skinner, der langsomt retter dine tænder. Skinnerne skal bæres 22 timer i døgnet, og må kun tages af, mens du spiser og når du skal børste tænder. Du skal regne med at bære skinnerne i 4 – 5 måneder.

Fordelen med disse skinner, er at de kan – og skal – tages af under måltider og tandbørstning, dvs. du kan undgå madrester i skinnen og kan børste dine tænder som normalt.

Ulempen er at du skal forvente ømme og løse tænder, mens tandreguleringen står på. Dette retter sig dog efter endt behandling.

Inline

Har du kun små, kosmetiske tandstillingsfejl kan de rettes med inline skinner, som minder om Invisalign. Inline kan dog kun bruges til små rettelser, og primært i fronten af munden.

Inline skinner skal ligeledes bæres hele tiden, med undtagelse af måltider og tandbørstning.

Da der er tale om små reguleringer, vil behandlingen typisk kun tage mellem 4-18 mdr.

You may also like