Gode råd

Sådan kommer du dig over din sorg

single-image

Tal om det

At miste en man holder af, kan være noget af det sværeste, man nogen sinde kommer til at opleve, og mange laver den fejl, at de lukker sig inde, fordi de ikke vil involvere andre i deres sorg. Dette er desværre langt fra hensigtsmæssigt. Faktisk så mener mange psykologer, at det bedste man kan gøre for sig selv, er at snakke om det. Hvis du ikke snakker med nogle om din sorg, så risikerer du nemlig at få følelsen af at miste flere end den afdøde. Ensomhed er ofte en stor del af sorg, og netop derfor er det enormt vigtigt at du ikke lukker af for andre. Ingen følelser er forkerte, når man er i sorg, og mange er følelserne er sandsynligvis meget normale. Så tag fat i din mor, veninde, kæreste eller hvem end du står tæt med, og fortæl dem, hvordan du har det.

Accepter tabet

Noget af det sværeste ved sorg kan være at acceptere tabet af en person, man holder af. Men accept er enormt vigtigt, når man har mistet. For hvis du ikke accepterer tabet, så nægter du at acceptere virkeligheden og risikerer at lukke dig væk fra resten af verden. Hvis du ikke at accepterer realiteten af et tab, så kan du ikke bearbejde sorgen – for så ignorerer du den bare. Husk, at et tab ikke er noget, der forsvinder, men noget man lærer at leve med.

Tag din tid

Mange vil gerne spole hurtigt forbi den ubehagelige oplevelse og videre til det næste kapitel i livet, for det er så hårdt at miste. Men sådan fungerer en sorgproces bare desværre ikke i praksis. Hvis du forsøger at fremskynde din sorgproces, så risikerer du, at du ikke har fået bearbejdet den ordentligt, og dette kan føre til svære tilbagefald. Tag dig hellere tid til at bearbejde dine følelser i første omgang, også selvom det er ubehageligt.

Hvis du, eller en du kender, har mistet, så husk, at man kan få hjælp til at planlægge begravelsen hos en bedemand. Mange bedemænd tilbyder også, ud over det rent praktiske ved begravelsen, konsultationer til de sørgende.

 

 

 

 

 

 

You may also like